
Hiep, hiep, hoera!
Zet de digitale verjaardagstaart maar klaar… Dit jaar viert het Nederlandse NL-domein haar 35ste verjaardag!
Terug in de tijd
Het allereerste NL-domein was CWI.nl en werd geregistreerd in Amsterdam door Piet Beertema. De echte digitale ‘die hards’ kennen hem als de Godfather of Dot-NL. Op dit moment is het NL-domein met 6,2 mln registraties het op vier na grootste landdomein ter wereld, na China (.ch), Duitsland (.de), Verenigd Koninkrijk (.uk) en Tokelau (.tk). Niet gek he, voor ons kleine kikkerlandje…
Maar wacht, nu denk je misschien, ‘Tokelau??!’ Tokelau is een Nieuw Zeelands eiland met amper 1500 inwoners. Dit topleveldomein is immens populair geweest omdat men de domeinnamen gratis weggaf in ruil voor een reclamebanner. Zo is Tokelau het grootste land op het internet geworden.
Wat is eigenlijk een goede domeinnaam?
Bij de start van een onderneming ben je zo enthousiast dat je misschien niet zo lang stilstaat bij het kiezen van je domeinnaam. Maar niets is minder waar; een goede domeinnaam is cruciaal voor het succes van je onderneming. Kies je onzorgvuldig, dan kan dat uiteindelijk veel nieuwe klanten en omzet kosten.
Wat zijn de mogelijkheden?
- een domeinnaam in de vorm van een onderwerp dat de lading van je website dekt, zodat potentiële bezoekers direct weten waar het om gaat.
- je merknaam; dat zorgt ook voor merkbekendheid.
- je familienaam; als je kleinschalig werkt of vertrouwen uit wilt stralen.
- Of een combinatie van bovenstaande, bijvoorbeeld www.AutogarageJanssen.nl
Wat je kiest hangt af van jouw aanbod, je concurrentie én je doelgroep.
Neem ook deze aanbevelingen mee in je keuze voor een domeinnaam?
- Hoe korter, hoe beter. Je domeinnaam moet gebruiksvriendelijk zijn. Dus makkelijk te spellen en makkelijk te onthouden. Alles wat lastig is om te begrijpen, ervaren we als negatief. Dus als je domeinnaam lastig is dan is dat geen goede eerste indruk.
- Gebruik geen koppeltekens of underscores.
- Je domeinnaam is uniek. Zorg ervoor dat je domeinnaam niet te associëren is met de concurrentie. Ga na of je merknaam niet gedeponeerd is en check of de domeinnaam nog beschikbaar is. Hier kun je dat heel handig checken.
- Vermijd dat de concurrentie aan de haal gaat met jouw opgebouwde merkbekendheid. Soms is het handig om zowel het enkelvoud als meervoud te registreren, denk bijvoorbeeld aan laptop.nl en laptops.nl.

Kies de juiste domeinnaam extensie
Als je je domeinnaam gekozen hebt krijg je nog de keuze voor een domein extensie, zoals .nl of .com. Hoe kies je de juiste extensie? Dat ligt aan de landen waarin je actief bent.
Is Nederland jouw werkgebied? Kies dan .nl. Werk je (ook) in Duitsland? Kies dan .de. Veel mensen vinden een extensie van hun eigen land betrouwbaarheid uitstralen. Werk je met meerdere aparte landdomeinen? Registreer dan ook de .com variant zodat een potentiële concurrent deze niet te pakken krijgt.
Als je kiest voor één website met verschillende taalvarianten, dan is .com een goede extensie. Registreer dan ook de aparte landdomeinen. Deze kun je automatisch doorverwijzen naar het hoofddomein .com.
Vergeet niet de landen te registreren waar je mogelijk in de toekomst actief gaat zijn. Die extensies kun je het beste nu al registreren voordat iemand anders het doet.
Er zijn ook minder gangbare extensies, zoals .biz en .ai. Deze kun je beter vermijden. Een extensie zoals .shop kan dan wel weer, omdat je hiermee heel goed duidelijk maakt wat je te bieden hebt.
Ga je je domeinnaam registreren en twijfel je of je de juiste keuzes maakt? Wij kunnen je hierbij heel goed adviseren. Neem direct contact op of lees verder op de website.