Wat is een VPN en waarom heeft u dit nodig?

Een VPN (Virtual Private Network) is software die onder andere gebruikt wordt om de online privacy te beschermen. Door het anonimiseren van het verkeer en de locatie wordt het kwaadwillende veel lastiger gemaakt.

Hoe beschermt een VPN?

1. Een VPN versleutelt alle gegevens die via het internet verstuurd worden.
Als u via een VPN-server het internet bezoekt, dan wordt al het internetverkeer via code versleuteld. Hierdoor kan niemand zien wat u online doet, zelfs de internetprovider kan dit niet zien.

Bij het gebruik van openbare WiFi (bijvoorbeeld op het vliegveld, trein, lunchroom etc.) voorkomt versleuteling dat gevoelige informatie (bijvoorbeeld wachtwoorden) ingezien kan worden. Zelfs als iemand het zou lukken om het verkeer af te vangen, dan zou deze informatie niet kunnen worden ontcijferd.

2. Een VPN maskeert ook uw IP-adres.

Bij het gebruik van bijvoorbeeld een VPN-server in Amerika, ziet men uitsluitend het IP-adres van de VPN-server in Amerika.

3. Een VPN kan ook ingesteld worden om kwaadaardige websites, advertenties en trackers te blokkeren.

Kwaadaardige websites kunnen malware en trackers op uw computer, tablet of telefoon downloaden zonder dat u hier erg in heeft. Een VPN met ingebouwde beveiliging kan voorkomen dat uw apparaten geïnfecteerd worden door deze te blokkeren zodat er geen infectie kan plaatsvinden.

Het blokkeren van advertenties en pop-ups kan ook worden ingesteld waardoor ook hier infecties door kwaardaardigen kunnen worden voorkomen.

4. Via een VPN kunt u op afstand, goed beveiligde servers beheren
Veel klanten van DigiState gebruiken een VPN om hun servers die bij DigiState in een datacenter staan, te kunnen bereiken. De servers worden onder andere beveiligd door een door DigiState beheerde firewall. Hierdoor zijn deze servers goed beschermd en kan de klant deze servers dan weer bereiken via een VPN.

Wat is een VPN en waarom heeft u dit nodig?

Is het gebruik van een VPN legaal in Nederland?

Ja in Nederland en alle Europese landen kunt u vrij gebruik maken van een VPN. Er zijn wereldwijd enkele uitzonderingen. Landen als China en Irak verbieden het gebruik VPN’s die niet zijn goedgekeurd door de regering. Hou hiermee dan ook zeker rekening mocht u naar die landen reizen.

Geïnteresseerd in VPN?

Bent u geïnteresseerd in deze dienst of één van de andere IT Securitydiensten van DigiState? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, dan informeren hoe wij u kunnen helpen bij het beveiligen van uw IT-infrastructuur.