DigiState

  • De invloed van hosting op je SEO prestaties

Zoekmachine optimalisatie is een langdurig proces waar je veel tijd en aandacht aan besteedt. Waar veel mensen niet aan denken bij SEO is de rol van de hostingpartij. En dat terwijl hosting juist de basis van je website legt. In 2021 legt Google meer de focus op gebruiksvriendelijkheid met de nieuwe Google Core Web Vitals. Met de nieuwe update worden statistieken zoals CLS, LCP en FID steeds belangrijker.

  • CLS: onverwachte verschuivingen van zichtbare elementen op een pagina. De meeste pagina’s worden in delen geladen. Als de vertraging bij het laden te lang duurt kunnen elementen gaan verspringen. Dit gaat ten koste van de user experience, vooral op mobiele telefoons.
  • LCP: deze statistiek rapporteert de rendertijd van het grootste element (afbeelding of tekstblok) dat zichtbaar is, in verhouding tot het moment waarop de pagina voor het eerst werd geladen.
  • FID: de vertraging tussen het moment waarop je op een link of een knop klikt en de tijd dat de browser op de actie reageert en deze begint te verwerken.

Het goed optimaliseren van deze statistieken is een redelijk technisch klusje waarbij een goede samenwerking tussen klant, hoster, developer en marketeer echt nodig is. Wij gaan wat dieper in op een aantal factoren waar de hosting invloed op heeft.

Websitesnelheid en responsiviteit

Als je website langzaam is, dan heb je grote kans dat de websitebezoeker je website onmiddellijk verlaat. Daardoor verlies je niet alleen potentiële klanten, maar het is ook een signaal voor Google dat je website niet van goede kwaliteit is. Er zijn tal van tips om je website sneller te maken, zoals het verkleinen van afbeeldingen en het gebruiken van een caching tool. Maar ook de hosting speelt hierin een grote rol.

De juiste server hardware

Je website wordt gehost op een computer die 24 uur per dag aan staat. Daarom is het belangrijk dat de hardware van goede kwaliteit is. Wij werken met High-End hardware van Dell. Al onze hardware is niet ouder dan 3 jaar. Onze storage is gebaseerd op Puur SSD (Dus snelle schijven) en onze CPU’s zijn allemaal van het type Intel Gold. Hiermee kunnen wij garanderen dat onze servers snel zijn.

Volgestampte servers maken je website traag

Bij budget hosting partijen komt het vaak voor dat de server traag reageert. Dat kan bijvoorbeeld doordat jouw website samen met veel andere websites wordt gehost op dezelfde pc. Een goede hosting partij houdt rekening met de piekbelasting, zodat er bij shared hosting nooit teveel websites op één pc worden gehost.

Wij configureren onze servers altijd zo “licht mogelijk” Dat houdt in dat wij samen met de klant kijken waar de behoeftes liggen en wat er nodig is. Wij belasten een server niet met zaken die niet nodig zijn voor de klant. Hierdoor heeft de server meer vermogen en capaciteit om puur en alleen die taak te verrichten waarvoor hij is ingericht: het serveren van de website van de klant. Al onze servers zijn gebaseerd op (CentOS) Linux.

Reactietijd van de server en TTFB

De reactietijd van de server is enorm belangrijk voor een snelle website. De TTFB (time to first byte) is een goede indicator om de snelheid van je website te meten. Dit is de tijd dat je browser moet wachten op een webserver. Hoe korter, hoe beter.

Wij bevinden ons in de betere datacenters van Nederland en hebben ons eigen snelle netwerk. Ook dit netwerk is gebaseerd op High-End hardware (Juniper Routers en Switches). Met diverse Uplinks kunnen wij een goede, snelle en vooral stabiele internetverbinding garanderen wat weer bijdraagt aan een hoge reactietijd en korte TTFB.

Als de websitebezoekers zich in verschillende delen van het land (of de wereld) bevinden, dan kan de TTFB langer zijn. Een Content Delivery Network is dan een mogelijke oplossing. Het allerbeste is als de ontwikkelaar dit samen oppakt met de hoster, maar bij budget hostingpartijen is dit meestal een kastje/muur scenario. Wij pakken dit graag op samen met de ontwikkelaar. Een CDN oplossing als Cloudflare zit vaak “tussen” de DNS. Dat wordt door ons goed ingesteld.

Caching

Bij caching wordt een deel van de website (dat vaak wordt geraadpleegd) in het geheugen gezet. Het geheugen is het snelste onderdeel van een server. Met caching zorg je ervoor dat bij het opvragen van een pagina, niet steeds alle informatie “opgezocht” moet worden in de database maar dat die informatie eigenlijk al klaar staat (gecached) in het geheugen. Dat deel van de site is dus direct beschikbaar. Wij bieden diverse backup mogelijkheden (Varnish/Redis) en denken graag mee om dit zo efficiënt mogelijk in te richten.

Uptime en downtime

Uptime is de tijd dat de server waar je website op wordt gehost goed functioneert. Je website is dan zonder problemen te vinden en te bezoeken. Als de site (tijdelijk) niet bereikbaar is noemen we dit downtime. Ook voor Google is je website niet bereikbaar, waardoor deze ook niet kan worden geïndexeerd. Je website wordt aangemerkt als minder betrouwbaar en je posities in de zoekmachines worden lager.

Downtime wordt veroorzaakt door updates waardoor de website niet werkt, falende hardware in het datacenter of hackeraanvallen. Bij DigiState doen we er alles aan om downtime te voorkomen. Een goede beveiliging staat bij ons hoog in het vaandel. Een goede websitebeveiliging blijft tevens een belangrijke SEO rankingfactor.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization (oftewel zoekmachine optimalisatie). Je zet SEO in om op bepaalde zoekopdrachten gevonden te worden in zoekmachines. Stel, je zoekt naar een nieuwe hostingpartij voor je Magento webshop. Dan komt de webpagina die het meest relevant is voor die zoekopdracht naar boven. Een website eigenaar moet de website daarom zo goed mogelijk optimaliseren, zodat Google weet dat dit een goed zoekresultaat is voor haar gebruikers.

Google wil een goede zoekmachine zijn voor haar gebruikers. Als de zoekresultaten niet van goede kwaliteit zijn, dan zal de gebruiker al snel overstappen op een andere zoekmachine die dat wel doet.

Het algoritme van Google meet daarom aan de hand van 200+ ranking factoren op het gebied van content, techniek en autoriteit hoe jouw website scoort. Jouw website wordt aan de hand van die resultaten vergeleken met die van concurrenten in de zoekresultaten en zo krijg je een positie toegekend.

Wordt onze hosting jouw kers op de taart?

De meeste mensen denken dat SEO bij de marketingpartij ligt, maar als het vanaf de basis niet goed is geregeld zul je je SEO nooit op 100% krijgen. Dat is enorm zonde van je investering.

Ben je benieuwd naar onze hostingpakketten? Neem dan gerust contact op.

Voor online marketingbureaus en developers die meerdere websites willen onderbrengen bieden wij aantrekkelijke kortingen.

 
Deel dit :
Andere posts
#

Zorg & ICT: samen sterker worden!

16 januari 2024
In de gezondheidssector is het cruciaal om de veiligheid en vertrouwelijkheid van data te waarborgen. Wij geloven dat IT kan de zorg vooruit helpen. Lees hier verder.
Lees verder
#

Terugblik op 2023: veilige data en groei bij DigiState

15 december 2023
Met veel trots blikken we terug op 2023 en delen we onze doelen voor 2024, zoals geavanceerde cybersecurity-oplossingen. Wat zijn jouw speerpunten voor 2024?
Lees verder
#

Wat klanten van jou verwachten als je persoonsgegevens verwerkt

31 oktober 2023
Klanten hebben het recht om te weten wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. Bij DigiState heb je hier geen omkijken naar. Lees hier hoe wij dit regelen.
Lees verder