2016 ligt al weer om de hoek maar gelukkig vieren we eerst nog Kerst en Oud en Nieuw. Een tijd met niet alleen pieken in bomen maar ook in website- en webshopverkeer. Wij vonden 5 tips voor het optimaliseren van uw website of shop tijdens de feestdagen en zetten ze voor u op een rijtje.

Dit jaar een Geeky Kerstboom? Wij ontdekten onlangs dat je van oude computer- en serveronderdelen prima kerstboomdecoraties kan maken. Hebt u nog oude computers en servers staan? Wij weten er wel raad mee.

Verder ontdekten wij, als hostingbedrijf uit de provincie Utrecht, een Utrechts Nieuwjaarsrecept uit vervlogen tijden dat wij u niet wilden onthouden. Nee, het heeft eigenlijk niets met hosting te maken maar het is wel feestelijk en had u al wel eens van Prauwels gehoord?

Rest mij nog om vanuit Nieuwegein, met uitzicht op de grootste kerstboom van Nederland, iedereen te bedanken voor het afgelopen jaar en alvast een fijne Kerst en gelukkig 2016 toe te wensen!

Marin Heideman, DigiState

5 tips om uw website te optimaliseren voor de feestdagen

Tip 1. Zorg voor een snelle site
Met een langzame site loopt u het risico dat uw bezoekers al weer zijn verdwenen voordat uw site is geladen. Gelukkig kunt u, uw site op de volgende eenvoudige manieren al een stuk sneller maken:

 • Zorg er voor dat u altijd de laatste versie van uw Content Management Systeem draait.
 • Maak gebruik van browser caching. Zo weten browsers dat ze ook bestanden mogen gebruiken die ze al een keer gecached (opgeslagen) hebben.
 • Optimaliseer het formaat van de afbeeldingen op uw site. Minimaliseer de afbeeldingen door ze op te slaan als GIF, PNG8 of JPG bestanden.
 • Verwijder onnodige plugins, door het verwijderen van inactieve plugins zal uw site sneller worden.
 • Zorg er voor dat er geen kapotte links op uw website staan. Bijvoorbeeld naar afbeeldingen of artikelen die niet meer bestaan.

Tip 2. Maak uw website geschikt voor mobiel gebruik
Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone voor het zoeken naar producten en diensten op het Internet. Zorg er daarom voor dat uw website geschikt is voor mobiel gebruikt. Dit kan op twee manieren. U zorgt voor een responsieve site of u bouwt een speciale mobiele versie van uw website.

Tip 3. Besteed aandacht aan Search Engine Optimalisation
Met SEO trekt u meer bezoekers naar uw website. Door een hoge zoekpositie te halen wordt uw website zichtbaar voor vele potentiele bezoekers. SEO is niet moeilijk. Met de volgende tips verbetert u al snel de SEO van uw site:

 • Gebruik zoekwoorden in de titels van uw pagina’s.
 • Geef elke pagina een goede meta omschrijving.
 • Gebruik zoekwoorden in de bestandsnaam van uw logo.
 • Begin de eerste alinea met uw belangrijkste zoekterm
 • Maak de zoekwoorden in uw eerste alinea vet.

Tip 4. Zorg voor voldoende schaalbaarheid
Zorg er voor dat uw website ook tijdens piek momenten bereikbaar blijft. Kies daarom voor een schaalbare webhosting omgeving die ruimte biedt voor een snelle en flexibele uitbreiding van de capaciteit.

Tip 5. Zorg voor veiligheid (SSL)
Met SSL garandeert u een veilige Internetverbinding. Door middel van deze technologie kunnen derden, verstuurde gegevens niet in zien. Erg prettig wanneer u bijvoorbeeld klantgegevens bewaart op uw website. Met een SSL certificaat zorgt u voor meer klantvertrouwen en dus mogelijk ook meer omzet.

Prauwels, een Utrechtse lekkernij uit lang vervlogen tijden

Prauwels zijn dunne op stroopwafels lijkende ronde platte koekjes die traditioneel vooral tijdens oud en nieuw worden gegeten. Voor het maken van prauwels heeft u een wafel of kniepertjes ijzer nodig.

Ingrediënten:

 • 200 gram boter of margarine
 • 500 gram witte of bruine basterdsuiker
 • 25 gram anijs (kaneel mag ook)
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 2 eieren
 • 500 gram bloem
 • 1 glas cognac
 • lauwwarm water

Bereidingswijze:
Roer de boter en de suiker door elkaar tot er een gladde massa ontstaat. Doe de eieren en de vanillesuiker erbij. Voeg een gedeelte van de bloem toe en giet er een flinke scheut lauwwarm water bij. Het water mag niet koud zijn, anders smelt de boter niet goed. Voeg bloem en water toe totdat het beslag de dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Voeg dan de cognac en de anijs of het kanteel toe en roer alles nog even stevig door. Laat het wafel ijzer goed heet worden. Giet er dan zoveel beslag in tot de bodem met een dun laagje bedekt is. Knijp het ijzer dicht en laat het koekje er een minuut in zitten. Haal het Nieuwjaars koekje uit het ijzer en laat het even liggen zodat het mooi bros kan worden.

Eet smakelijk!